Tudásbázis

Ammónia

Az ammónia nitrogén és hidrogén vegyülete, amely normál állapotban jellegzetes szúrós szagú, gáz halmazállapotú anyag, maró és mérgező. Erősen lúgos kémhatása miatt megnyitja a haj külső védőrétegét, így segítve a festékpigmentek hajba való bejutását. Biztosítja a bázikus közeget a kémiai folyamatban, tartósítja, fixálja a hajszínt. Az eredmény sokáig tart és fedi az ősz hajat.

Hátránya, hogy kellemetlen szagú, irritálhatja az érzékeny fejbőrt és a hajfestékek ápoló hatóanyagai ellen dolgozik, ezért a legújabb festékekből már kivonták az ammóniát.

Para-fenilén-diamin / ppd

Az oxidációs színezékek a haj, a szempilla és a szemöldök tartós festésére használt festékanyagok. Általában színtelenek, kristályosak, vízben oldódnak és oxidáció után már színesek, vízben nem oldódnak.

Ilyen például a para-fenilén-diamin / ppd
Mesterséges eredetű színezék. Kristályos, kevésbé mérgező allergén. A kozmetikai ipar 1%-ban használhatja, ez az érték még megengedett. Majdnem minden árnyalatban megtalálható, de minnél sötétebb egy árnyalat, annál nagyobb %-ban tartalmazza a festék.
Majdnem minden oxidatív festék tartalmaz ppd-t , mert ezekkel lehetett a legjobban tartós hajszínt elérni, és csak ezen színezékekkel lehetett 100%-osan fedni az ősz hajat.
Mivel egyre több embernél allergiás reakciót váltott ki az anyag az évtizedes használat során, egyre több cég kezdte előnyben részesíteni a természetes eredetű növényi, állati és ásványi összetevőkből előállított színezékeket.

A színezőanyagokkal szemben olyan követelményeket támasztottak, mint pl.:

  • Erőteljes színező képesség
  • Színtartósság
  • Állandó szemcsenagyság
  • Ne legyen mérgező
  • Állandó használata se okozzon bőrkárosodást.

Ezeknek a kritériumoknak megfelel mind a kevin.Murphy, mind a wella / innosense hajfesték.
Érzékeny fejbőr esetén 48 órával a festés előtt bőrpróbát végzünk!

Mi az az sls?

Bővebben sodium lauryl sulfate, amely megtalálható a fürdőszobában, konyhában mindenhol: a tusfürdőről, samponról, habfürdőről, balzsamról, fogkrémről, arclemosóról, arcvízről, szappanról, mosóporról és egyes tisztítószerekről, mosogatószerről és a konyhai tisztítókról beszélünk. Hogy mi a közös a felsorolt termékekben? Az, hogy mindegyik intenzíven habzik.
A sodium lauryl sulfate egy olyan drasztikus habképző tenzid, amelynek egyik fele a zsírokhoz, másik fele pedig a vízmolekulákhoz kapcsolódik. Zsíroldó hatása olyan erős, hogy a testünkről teljesen leoldja a bőrfelszíni emulziót. Ez az emulzió védi meg a bőrt a fertőzésektől, a kiszáradástól, a felázástól, tehát egy optimális, egyensúlyi állapotot tart fent. Zsíros és vizes fázist egyaránt tartalmaz, a vizes rész a verejtékből származik. Ha ez a réteg egészséges maradna, akkor nem lenne szükségünk krémekre és arcápolószerekre.

De hosszú évek alatt szép lassan tönkretesszük ezt a réteget a helytelen táplálkozással, a kevés folyadékfogyasztással, a mozgásszegény életmóddal és elsősorban azzal a rengeteg tisztálkodószerrel és krémmel, amit a reklámok hatására jóhiszeműen magunkra kenünk. A felsorolt termékek kisebb-nagyobb százalékban tartalmazzák az sls-t, ezáltal naponta többször és rendszeresen találkozik vele a bőrünk és a nyálkahártya.

Az sls leoldja a bőrfelszíni emulziót, és kivonja az olajat a bőrből. Emiatt érezzük gyakran a száraz, húzódó érzést. Ha a bőr immunrendszere erőteljesen gyengül vagy tönkremegy, akkor megjelennek a bőrbetegségek, mint az ekcéma, pikkelysömör, pattanás, akné, a túl zsíros, illetve a zsír- és vízhiányos bőrállapot.

Az sls ezen túlmenően szemkárosodást és erős bőrirritációt okoz, előidézhet idegrendszeri problémákat, nehézlégzést és depressziót is. A termékekben található egyéb káros vegyületekkel együtt akár rákkeltő is lehet. A fejbőr egyensúlyát is felborítja, viszkető, száraz, hámló érzést okoz, előidézi a fejbőr gyakori problémáit, mint a korpa vagy az intenzív zsírosodás. A meggyengült bőrön egy idő után súlyos gyulladások jelennek meg.

Elgondolkodtató, hogy a boltok polcain található termékek nagy részében az összetevők között egyből a második helyen szerepel az sls. Ez azt jelenti, hogy nagy mennyiségben van jelen bennük. Tény, hogy az összetevők rendkívül apró betűvel vannak feltüntetve a flakonon, de vegyük a fáradságot, és egyszer olvassuk végig, hogy mi található a fürdőszobapolcunk habzó csodáiban. Ha az alábbi elnevezésekkel találkozunk, akkor inkább váljunk meg a terméktől, és keressünk helyette tiszta, méreganyagmentes tisztálkodószert.

Parabén

Az antibakteriális és gombaölő hatásuk miatt a legnépszerűbb tartósítószer, melyet élelmiszerekben, italokban, kozmetikumokban és egyes gyógyszerkészítményekben alkalmaznak. A tisztálkodószerek (samponok, hidratáló krémek, borotvahabok, tusfürdők, stb.) több mint 90%-ában jelen van, mert előállításuk igen olcsó és hiányoznak a hatékony, természetes alternatívák.

Leggyakrabban a etilparabént és probilparabént használják a könnyű oldhatóságuk miatt, mert könnyen kölcsönhatásba lépnek. A propilparabént kozmetikumokhoz, gyógyszerekhez valamint élelmiszerekhez nagy mennyiségben szintetikus úton állítják elő. Tartósítószerként a vízalapú krémekben, samponokban és fürdőszerekben alkalmazzák.

A fenti előnyös tulajdonságok ellenére a parabének használata a kozmetikumokban vitatott téma. Ennek oka leginkább, hogy felmerült a gyanú, hogy a parabéneknek szerepük lehet a rák kialakulásában (elsősorban mellrák, és főként a parabének a dezodorokban lettek meggyanúsítva), befolyásolhatják a természetes ösztrogén (egyik fő női hormon) szintet, felhalmozódhatnak a szövetekben és növelhetik az uvb okozta dns károkat a sejtekben. Bár a fenti dolgok igencsak ijesztően hangzanak, a tudomány mai álláspontja szerint az a mennyiségű parabén, aminek normálisan az emberi szervezet ki van téve (mert nem csak a kozmetikumokban vannak parabének, hanem az ételekben is) nem okozza a fenti negatív hatások egyikét sem a szervezetben (kivéve talán az uvb károkat, úgyhogy használjunk fényvédőt, de azt amúgy is használjunk….). A hatályos eu szabályozás szerint a parabének egyenkénti aránya a kozmetikumokban legfeljebb 0.4% lehet.

Mivel sok kozmetikai és gyógyszeripari termékben jelen vannak, rendszeresen ki vagyunk téve a parabénekkel való érintkezésnek. Több mint 13000 kozmetikai formulában használatosak és képesek a bőrön át bejutni a szervezetbe.
A francia nemzeti gyógyszerbiztonsági ügynökség kozmetológiai bizottsága 2005-ben szintén a parabének (etil-, metil-, propil- és butilparabének) további használata mellett foglalt állást.
Ezzel egy időben a tudományos kutatások alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a metilparabén a kozmetikai szerekben található koncentrációban a bőrre alkalmazva gyorsítja a bőr öregedését és a napsugárzásnak kitett bőrfelületen a dns roncsolódását idézi elő. 2011. Májusában a francia nemzetgyűlés betiltotta használatukat franciaországban.

Mik az alternatívák?

Kérj fodrászodtól, ammónia-, parafenilén-diamin- (ppd), parabén-, szulfát- (sls) mentes termékeket hajadra, bőrödre.

+36 30 599 9279

Üzlet telefon

+36 30 956 9085

Fábián Veronika

info@hairlab.hu

E-mail cím

hairlabbyvf@gmail.com

E-mail cím

CÍM


1126 Budapest, Dolgos u. 2. 1/A

NYITVATARTÁS


Hétfő - Péntek: 09:00 - 19:00 óráig

Szombat: 09:00 - 15:00 óráig

NYITVATARTÁS - Fábián Veronika


Kedd: 12:00 - 20:00 óráig

Szerda: 09:00 - 15:00 óráig

Csütörtök: 12:00 - 20:00 óráig

Péntek: 09:00 - 15:00 óráig

KÖVESS MINKET!