Tudásbázis


Ammónia

Az ammónia nitrogén és hidrogén vegyülete, amely normál állapotban jellegzetes szúrós szagú, gáz halmazállapotú anyag, maró és mérgező. Erősen lúgos kémhatása miatt megnyitja a haj külső védőrétegét, így segítve a festékpigmentek hajba való bejutását. Biztosítja a bázikus közeget a kémiai folyamatban, tartósítja, fixálja a hajszínt. Az eredmény sokáig tart és fedi az ősz hajat.

Hátránya, hogy kellemetlen szagú, irritálhatja az érzékeny fejbőrt és a hajfestékek ápoló hatóanyagai ellen dolgozik, ezért a legújabb festékekből már kivonták az ammóniát.

Para-fenilén-diamin / PPD

Az oxidációs színezékek a haj, a szempilla és a szemöldök tartós festésére használt festékanyagok. Általában színtelenek, kristályosak, vízben oldódnak és oxidáció után már színesek, vízben nem oldódnak.

Ilyen például a para-fenilén-diamin / PPD

Mesterséges eredetű színezék. Kristályos, kevésbé mérgező allergén. A kozmetikai ipar 1%-ban használhatja, ez az érték még megengedett. Majdnem minden árnyalatban megtalálható, de minnél sötétebb egy árnyalat, annál nagyobb %-ban tartalmazza a festék.

Majdnem minden oxidatív festék tartalmaz PPD-t , mert ezekkel lehetett a legjobban tartós hajszínt elérni, és csak ezen színezékekkel lehetett 100%-osan fedni az ősz hajat.

Mivel egyre több embernél allergiás reakciót váltott ki az anyag az évtizedes használat során, egyre több cég kezdte előnyben részesíteni a természetes eredetű növényi, állati és ásványi összetevőkből előállított színezékeket.

A színezőanyagokkal szemben olyan követelményeket támasztottak, mint pl.:

  • erőteljes színező képesség
  • színtartósság
  • állandó szemcsenagyság
  • ne legyen mérgező
  • állandó használata se okozzon bőrkárosodást.

Ezeknek a kritériumoknak megfelel mind a KEVIN.MURPHY, mind a WELLA / INNOSENSE hajfesték.

ÉRZÉKENY FEJBŐR ESETÉN 48 órával a festés előtt BŐRPRÓBÁT VÉGZÜNK!

Mi az az SLS?

Bővebben Sodium Lauryl Sulfate, amely megtalálható a fürdőszobában, konyhában mindenhol: a tusfürdőről, samponról, habfürdőről, balzsamról, fogkrémről, arclemosóról, arcvízről, szappanról, mosóporról és egyes tisztítószerekről, mosogatószerről és a konyhai tisztítókról beszélünk. Hogy mi a közös a felsorolt termékekben? Az, hogy mindegyik intenzíven habzik.
A Sodium Lauryl Sulfate egy olyan drasztikus habképző tenzid, amelynek egyik fele a zsírokhoz, másik fele pedig a vízmolekulákhoz kapcsolódik. Zsíroldó hatása olyan erős, hogy a testünkről teljesen leoldja a bőrfelszíni emulziót. Ez az emulzió védi meg a bőrt a fertőzésektől, a kiszáradástól, a felázástól, tehát egy optimális, egyensúlyi állapotot tart fent. Zsíros és vizes fázist egyaránt tartalmaz, a vizes rész a verejtékből származik. Ha ez a réteg egészséges maradna, akkor nem lenne szükségünk krémekre és arcápolószerekre.

De hosszú évek alatt szép lassan tönkretesszük ezt a réteget a helytelen táplálkozással, a kevés folyadékfogyasztással, a mozgásszegény életmóddal és elsősorban azzal a rengeteg tisztálkodószerrel és krémmel, amit a reklámok hatására jóhiszeműen magunkra kenünk. A felsorolt termékek kisebb-nagyobb százalékban tartalmazzák az SLS-t, ezáltal naponta többször és rendszeresen találkozik vele a bőrünk és a nyálkahártya.

Az SLS leoldja a bőrfelszíni emulziót, és kivonja az olajat a bőrből. Emiatt érezzük gyakran a száraz, húzódó érzést. Ha a bőr immunrendszere erőteljesen gyengül vagy tönkremegy, akkor megjelennek a bőrbetegségek, mint az ekcéma, pikkelysömör, pattanás, akné, a túl zsíros, illetve a zsír- és vízhiányos bőrállapot.

Az SLS ezen túlmenően szemkárosodást és erős bőrirritációt okoz, előidézhet idegrendszeri problémákat, nehézlégzést és depressziót is. A termékekben található egyéb káros vegyületekkel együtt akár rákkeltő is lehet. A fejbőr egyensúlyát is felborítja, viszkető, száraz, hámló érzést okoz, előidézi a fejbőr gyakori problémáit, mint a korpa vagy az intenzív zsírosodás. A meggyengült bőrön egy idő után súlyos gyulladások jelennek meg.

Elgondolkodtató, hogy a boltok polcain található termékek nagy részében az összetevők között egyből a második helyen szerepel az SLS. Ez azt jelenti, hogy nagy mennyiségben van jelen bennük. Tény, hogy az összetevők rendkívül apró betűvel vannak feltüntetve a flakonon, de vegyük a fáradságot, és egyszer olvassuk végig, hogy mi található a fürdőszobapolcunk habzó csodáiban. Ha az alábbi elnevezésekkel találkozunk, akkor inkább váljunk meg a terméktől, és keressünk helyette tiszta, méreganyagmentes tisztálkodószert.

Parabén

Az antibakteriális és gombaölő hatásuk miatt a legnépszerűbb tartósítószer, melyet élelmiszerekben, italokban, kozmetikumokban és egyes gyógyszerkészítményekben alkalmaznak. A tisztálkodószerek (samponok, hidratáló krémek, borotvahabok, tusfürdők, stb.) több mint 90%-ában jelen van, mert előállításuk igen olcsó és hiányoznak a hatékony, természetes alternatívák.

Leggyakrabban a etilparabént és probilparabént használják a könnyű oldhatóságuk miatt, mert könnyen kölcsönhatásba lépnek. A propilparabént kozmetikumokhoz, gyógyszerekhez valamint élelmiszerekhez nagy mennyiségben szintetikus úton állítják elő. Tartósítószerként a vízalapú krémekben, samponokban és fürdőszerekben alkalmazzák.

A fenti előnyös tulajdonságok ellenére a parabének használata a kozmetikumokban vitatott téma. Ennek oka leginkább, hogy felmerült a gyanú, hogy a parabéneknek szerepük lehet a rák kialakulásában (elsősorban mellrák, és főként a parabének a dezodorokban lettek meggyanúsítva), befolyásolhatják a természetes ösztrogén (egyik fő női hormon) szintet, felhalmozódhatnak a szövetekben és növelhetik az UVB okozta DNS károkat a sejtekben. Bár a fenti dolgok igencsak ijesztően hangzanak, a tudomány mai álláspontja szerint az a mennyiségű parabén, aminek normálisan az emberi szervezet ki van téve (mert nem csak a kozmetikumokban vannak parabének, hanem az ételekben is) nem okozza a fenti negatív hatások egyikét sem a szervezetben (kivéve talán az UVB károkat, úgyhogy használjunk fényvédőt, de azt amúgy is használjunk….). A hatályos EU szabályozás szerint a parabének egyenkénti aránya a kozmetikumokban legfeljebb 0.4% lehet.

Mivel sok kozmetikai és gyógyszeripari termékben jelen vannak, rendszeresen ki vagyunk téve a parabénekkel való érintkezésnek. Több mint 13000 kozmetikai formulában használatosak és képesek a bőrön át bejutni a szervezetbe.

A francia Nemzeti Gyógyszerbiztonsági Ügynökség kozmetológiai bizottsága 2005-ben szintén a parabének (etil-, metil-, propil- és butilparabének) további használata mellett foglalt állást.

Ezzel egy időben a tudományos kutatások alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a metilparabén a kozmetikai szerekben található koncentrációban a bőrre alkalmazva gyorsítja a bőr öregedését és a napsugárzásnak kitett bőrfelületen a DNS roncsolódását idézi elő.

2011. májusában a francia Nemzetgyűlés betiltotta használatukat Franciaországban.

Mik az alternatívák?

Kérj fodrászodtól, ammónia-, parafenilén-diamin- (PPD), parabén-, szulfát- (SLS) MENTES termékeket hajadra, bőrödre.

Scroll Up